I'd rather popadelica than talk with you

Kings of Convenience
I'd Rather Dance Than Talk With You


En tetrisbricka på tvären



Först tänker man kanske att det här är oerhört fånigt och svårt att se det roliga i, men när jag tänker efter så tycker jag att västvärlden har mycket att lära av japanerna. När sanningen ska fram så skulle jag välja japansk underhållning alla gånger framför exempelvis Idol, Let's Dance eller för all del Melodifestivalen där man med den seriösa framtoningen i form av jurys och liknande, kontra den medelmåttiga nivån på dess respektive innehåll, utger sig för att vara så mycket mer än vad man egentligen är. Det kanske är orättvist att jämföra så olika underhållning, det finns antagligen bättre och sämre varianter i både Japan och Sverige, men det är ändå något att tänka på.

Jag efterlyser i vilketfallsomhelst mera självdistans i västerländsk television, mera underhållning som inte går ut på att folk på allvar ska tro att dom är stora artister bara för att dom vunnit någon cynisk och medioker, direktsänd tävling i TV4. Här har mediaföretagen verkligen hittat ett sätt att få vår uppmärksamhet och tjäna stora pengar. Breda och därmed mediokra program kan tilltala en stor publik och då behöver radio och tidningar bara hänga på och vi får höra och läsa om samma saker där med. Som bekant har jag tröttnat för längesen.

Public service är viktigare än någonsin för mig i ett sånthär mediaklimat, jag som föredrar att tänka själv kan få flera smalare program som nischat in sig på kvalitativ underhållning och lite mer intressantare information än den om vad Idol-Ola använder för hårprodukter. Mitt hopp står till att SVT och Sveriges Radio håller fast vid det konceptet.

Det har ett värde att tänka kritiskt, betänk att romarna lockade folket med "bröd och skådespel" och att Hitler klappade barn på huvudet under OS-invigningen i Berlin 1936, även om det är en extrem slutsats så vore det oerhört tråkigt om vi lät Jan Stenbäcks ättlingar bara ta över världen. När man ser till en del människors intellektuella förmågor så känns det faktiskt inte alls som en omöjlighet.


Popadelica - Volume 3

Nu har jag beställt biljetter och traditionen fortgår. Årets bokningar är kanske inte lika klockrena som under tidigare år, men dom är minst lika fina, skulle jag tro. Om man bortser från Alice in Videoland och en handfull hårdrocksband kommer bl.a. Kings of Convenience, The Hidden Cameras (feat. The Munich Soccer Choir), Hästpojken, Johnossi, Lasse Lindh, Niccokick, Sambassadeur, Ebbot, SoKo och lite andra små mysiga, nyare bekantskaper.

SoKo är en såndär flicka, en fransyska t.o.m, som lyssnat för mycket på bra musik, i synnerhet Velvet Underground, och som såna som jag bara kan bli kär i. Här är en länk till hennes
MySpace och här kan man lyssna på hennes låt I'll Kill Her med söt fransk accent som tydligen hajpats i Danmark.


P.S. Apropå ingenting så har Laurent, min förre korridorsgranne från Frankrike, sagt att jag har en gullig accent när jag försöker prata min gamla skolfranska. Den kanske kan komma till nytta. D.S.

Initiativlös

Jag tror att jag är ganska nära min kreativa botten ikväll. Men jag kunde ju iallafall skriva den raden jag skrev nyss och den jag skriver nu så att ett trappsteg är det väl åtminstone kvar.

We should be on by now

WE SHOULD BE ON BY NOW!

Time

Text och musik av David Bowie.

Time - he's waiting in the wings,
he speaks of senseless things,
his script is you and me, boys.

Time - he flexes like a whore,
falls wanking to the floor,
his trick is you and me, boy.

Time - in Quaaludes and red wine,
demanding Billy Dolls
and other friends of mine.
Take your time.

...

I look at my watch, it says 9:25 and I think; "Oh God, I'm still alive!"

We should be on by now,
WE SHOULD BE ON BY NOW!

...

Yeah, time!


I ett trevande försök att komma ur känslan av apati och depression klickade jag igång Aladdin Sane på datorn. Det är inget annat än ren jävla nostalgi. Det var plast och platå, rock och roll, vi var Children of the Revolution och vi kunde knappt gå. (Med referat till det tidiga Gyllene Tiders mindre berömda hyllning till Bowie, låten Åh, Ziggy Stardust, var blev du av?). Det var nittonhundrasjuttiotre och vi ville bara ha mer.

Men mitt liv var inte alls särskilt glamoröst, ännu mindre var det rock'n'roll, men jag var arton år, det var på våren tjugohundrafyra, jag skulle ta studenten, jag var ännu okysst och jag hade för första gången upptäckt musik på riktigt i mitt liv. Jag hade upptäckt David Bowie.

Godmorgon, popnörd

"Godmorgon, nörd" var den första tanken som slog mig när jag alltför tidigt tvingades gå upp och titta mig i spegeln, men efter att ha tagit på mig mina glasögon konstaterade jag att jag hade skägg och att jag lyssnar på popmusik och därför kan inbilla mig att jag åtminstone ser ut som en popnörd.

En popnörd vars sinnesstämning växlar mellan ren förtvivlan och fullständig likgiltighet.


Hästpojken

Shane MacGowan




Egentligen borde jag visa någon gammal klassiker här istället eftersom det är vad jag lyssnat på de senaste dagarna, men det är väl inte försent för en vid det här laget lagom inrökt modern punkpopdänga, och jag tänkte att det är bäst att passa på innan driftstoppet klockan två.

Nu ska jag berika min egna dator med nyare musik från familjens med min mobiltelefon som digitalt transportmedel.

Små och stora tankar mitt i kvartslivskrisen

Det var underligt. Idag när jag tog en promenad ner mot stan, för att först uppsöka frisör för rejäl ansning och sen möta Johannes för rejäl förtäring på Shalom, kände jag, iallafall för en liten stund, livslust. Livet är sådant nu, att jag mest läser böcker och lyssnar på musik i väntan på att motiven ska bli klarare, så det kändes lite överraskande. Om det är ett bra sätt att leva vet jag inte, men jag uttrycker ofta förtvivlan inför de möjligheter jag har och just nu känns inga alternativ aktuella eller intressanta när man ser till mina och omvärldens bristande förmågor.

Jag brukar akta mig från att skriva såhär personligt här i bloggen, dels för att det är relativt ointressant och svårt att ta in för utomstående, även för goda vänner, och dels för att det är väldigt svårt att uttrycka sina känslor, ens en liten del av dom, i tal och skrift. Känslor och tankar är större än ord och kan inte beskrivas helt med hjälp av något som faktiskt bara är en förenkling av verkligheten.

Språket må vara ett av människans mest fantastiskt utvecklade egenskaper, och det må hjälpa oss på många sätt, men vi måste komma ihåg att det inte är och aldrig kommer bli helt fulländat. Särskilt intressant, eller kanske viktigt, är det att tänka på det idag när vi kommunicerar mycket via SMS eller MSN, eftersom vi då inte kan använda oss av kroppsspråk eller olika tonlägen i rösten är vi ännu mera begränsade.

När jag började skriva var det inte alls meningen att det skulle bli någon utläggning, men jag ber om ursäkt, det ena ledde till det andra och jag tror att det kan vara bra saker att tänka på innan man dömer någon för hårt.

Kvartslivskrisen

Min faster klippte ut en artikelserie om kvartslivskris ur Svenska Dagbladet åt mig, hon tyckte att mycket stämde in på mig och det kunde väl jag hålla med om, även om hon (liksom jag) är mycket väl medveten om att alla problem också är individuella. Klickar man på den här länken kan man läsa den första delen i serien och sen klicka sig vidare till de andra om man har intresse av det.

Procol Harum

A Whiter Shade of Pale




Ikväll sitter jag med en liten burk rekorderlig päroncider som blivit över sen några festligheter i somras. Samtidigt lyssnar jag på fina, gamla bitar, såsom den här från 1967. Ärligt talat har jag nog inte gillat den i hela mitt liv, men den är egentligen bra, den är gammal och fin.

The Beatles

Norwegian Wood (This Bird Has Flown)




Idag har jag läst ut Norwegian Wood, av Haruki Murakami. Tokyo under slutet av sextiotalet kan tyckas långt från mitt Vimmerby, men det är många företeelser, tankar och känslor som känns igen och väcks till liv. Jag har längtat efter mig själv och jag har längtat bort.

Det har varit en bra bok.

Belle & Sebastian

Lazy Line Painter Jane




Jag älskar hur en ung Stuart Murdoch blir sprejmålad blå över sin vita t-shirt. Däremot ser jag
här att han ändå lär ha varit såpass gammal som tjugonio år. Liksom jag är han färgblind och har lidit av kroniskt trötthetssyndrom. Det senare har jag aldrig fått diagnosticerat, det är en rent fysisk sjukdom, men jag känner mig kroniskt trött. Mentalt.

Baradärföratt

Nürnberg 47 (alias Reeperbahn) - Hundarna brinner



Från Filmen "G som i Gemenskap" med bl.a. Magnus Uggla, Nicklas Wahlgren, Abbe i Madicken och mannen med bågarna i Synsam-reklamen.


Tyskarna från Lund - Kungen och Silvia



Ur Varan-TV

The Concretes

Kids